MENU

Uitreiking boek Kito de Dijkpoortkat

HATTEM – Roya (4) is dolblij met het boek Kito de Dijkpoortkat dat ze van het Cultuurfonds Hattem heeft gekregen. Samen met haar moeder Farahnaz Fedaei kwam ze vrijdag naar De Dijkpoort om het kinderboek dat de Hattemse schrijfster Sandra Oosterveen heeft geschreven in ontvangst te nemen.

Cultuur
Alle pasgeboren kinderen in Hattem kunnen tegen inlevering van een geboortekaartje een gratis boek over Kito ophalen bij Nog Steeds Leuk in de Kerkstraat. Kinderen kunnen zo op vroege leeftijd spelenderwijs kennis maken met de stad waarin zij wonen. Hoe eerder kinderen in aanraking komen met kunst en cultuur, des te groter is de groep potentiële kunst- en cultuurliefhebbers in de toekomst. Daarnaast is voorlezen van groot belang voor de taalontwikkeling en gezellig om te doen.

Ouderen
Ook werden eerder dit jaar een aantal exemplaren geschonken aan de bewoners van locatie de Hoenwaard van zorgverlener Het Baken. De boeken vielen daar erg in de smaak. In het rijk geïllustreerde boek staan verhalen die de verbeelding prikkelen met een hoofdrol voor Kito. Een nieuwsgierige kater die in Hattem tal van avonturen beleeft. Juist de herkenbare plaatjes in het boek spreken tot de verbeelding van jong en oud. Reden voor het Cultuurfonds om Kito de Dijkpoortkat ook beschikbaar te stellen voor de jonge statushouders die in Hattem komen wonen.
Leuk boek
Het gezin Fedaei met 4 kinderen komt oorspronkelijk uit Afghanistan en woont sinds een jaar in Hattem. Dat bevalt goed. “Hattem is een mooie stad met vriendelijke mensen”. Moeder Farahnaz vindt Kito de Dijkpoortkat een leuk boek en spreekt van een goed initiatief.
Dit wordt onderstreept door maatschappelijk begeleider Ina Rouwenhorst-Liefers dat het gezin namens VluchtelingenContact Hattem begeleidt.
“Het boek over Kito is van grote toegevoegde waarde voor vluchtelingengezinnen omdat het over Hattem gaat. Zodra de kinderen in Hattem komen wonen gaan ze naar school. Lezen is van groot belang om de taal onder de knie te krijgen. Alles wat de kinderen extra lezen en meekrijgen is een groot voordeel. Vooral wanneer het gaat over een prachtig boek met veel foto’s en tekeningen die gaan over hun nieuwe woonplaats Hattem”.

Project
Het beschikbaar stellen van het boek over Kito past perfect binnen de doelstelling van het Cultuurfonds Hattem, geeft de bedenker van het Kito project Angela van Erven namens het CFH aan. “Het CFH ondersteunt projecten, maar ontplooit daarnaast ook initiatieven die verbinden en de lokale samenleving positief stimuleren. Doel van het CFH is om er mede voor te zorgen dat ook de toekomstige inwoners kunnen opgroeien in een springlevend cultuur- en natuurrijk landschap waar het fijn wonen, werken en recreëren is. In de afgelopen jaren werden al veel lokale en vernieuwende projecten ondersteund. Het fonds wil er zijn voor iedereen. Zo maken we samen Hattem nog mooier”.
Secretaris Annemieke Gilissen van VluchtelingenContact Hattem nam de overige Kito de Dijkpoortkat boeken in ontvangst. “Dit is een enorm leuke geste van het CFH. Wij zijn vereerd dat we deze boeken kunnen aanbieden aan vluchtelingengezinnen met jonge kinderen”.